Begyndelsen på det kanariske køkken

Begyndelsen på det kanariske køkken

Rigtig mange danskere besøger ofte De Kanarisk Øer, den spanske øgruppe, der ligger i Atlanterhavet og består af otte øer. De fleste nyder med glæde det kanarisk køkken på deres besøg.

De første indfødte på De Kanariske Øer nåede øen omkring det 5. århundrede f.Kr. De gjorde tidligt brug af øgruppens rige marine ressourcer, herunder skaldyr som forskellige skaller, krabber, søpindsvin og en række fiskearter som sardiner, makrel, papegøjefisk og muræner. Det oprindelige landbrug bestod hovedsageligt af dyrkning af byg og hvede, hvor ’gofio’, der er malet og ristet mel, var den oprindelige basisvare, og i dag er en specialitet på øgruppen. Husdyr, som indfødte geder, får og grise, leverede fødevarer som mælk, kød og fedt.

Under koloniseringen fra 1402 til 1496 bragte europæerne nye fødevarer med fra kontinentet, som videreudviklede det kanariske køkken. Det omfattede kvæg, sukkerrør, bælgfrugter, viden om vin- og ostefremstilling og nye landbrugs-, husdyr- og fisketeknikker.

Smagenes centrum
Fra de tidlige opdagelsesrejser i det 15. århundrede udnyttede øgruppen sin placering i Atlanterhavet, da skibe lagde til ved De Kanariske Øer og leverede råvarer som kartofler, majs, tomater, peberfrugter, græskar, kakao og ananas, som hurtigt blev taget til sig af lokalbefolkningen. Krydderier som peber, spidskommen, safran og koriander blev importeret fra Østen og berigede madkulturen yderligere.

Fra disse historiske rødder er der opstået et smagfuldt og mangfoldigt køkken. To populære retter er “Escaldón de Gofio”, hvor en kød- eller fiskebouillon blandes med gofio-mel for at opnå en cremet konsistens, inden der tilsættes bacon og rødløg, og “Papas arrugadas con mojo”, ristede kartofler med mojo-sauce.

Kanariske vine
Vinene fra øgruppen er det perfekte supplement til De Kanariske Øers gastronomiske scene. De er blevet eksporteret til europæiske lande i århundreder. De kanariske vinmarker byder på en række unikke druesorter som Malvasia, Listán Negro, Listán Blanco, Negramoll og Vijariego. De stammer fra flere hundrede år gamle vinstokke og er karakteriseret af øgruppens vulkanske landskab og den altid tilstedeværende havbrise.

Share