Attraktion i Hamburg: Kultklubben St. Pauli

Attraktion i Hamburg: Kultklubben St. Pauli

Er du i Hamburg, så skal du besøge kvarteret St. Pauli og fodboldklubben FC St. Pauli. En meget speciel fodboldklub.

Klubbens stadion, Millerntor, ligger midt i det farverige St. Pauli kvarter i Tyskland næststørste by. En bydel der primært er kendt for Reberbahn, hvor sexshops ligger side om side med dystre bodegaer og hvor de hjemløse ligger skulder om skulder udenfor både en McDonald restaurant, men også ved en FC St. Pauli merchandiseshop.

Ved indgangen til Millerntor står der “Gegen Gewalt, Gegen Rechts, Gegen Racismuss”. Altså mod vold, mod højre og mod racisme. FC St. Pauli er blevet en kultklub og et symbol for antiracisme og et venstreorienteret politisk ståsted. Men sådan har det ikke altid været.

FC St. Pauli var indtil midten af 1980’erne end almindelig middelmådig tysk fodboldklub med et begrænset antal tilskuere til kampene der som nu, oftes var i Tyskland Anden Bundesliga. Det var rent faktisk primært pæne lokale borgere, der kom på stadion for at se fodbold, og de stod sjældent i kø for at få en fadøl.

Men i starten af 1980’erne opstod et nyt supportermiljø med udgangspunkt i havneområdet ved Elben og omkring Reeperbahn. Har samlede sig nemlig et miljø præget af punkere, anarkister, havnearbejdere, studerende og i øvrigt også prostituerede. En del af deres fællesskab blev at holde med FC St. Pauli.

Støtten til FC St. Pauli opstod blandt andet som et modsvar til den højredrejning, der var blandt fodboldfans i Europa i denne periode og måske især var udpræget hos lokalrivalerne Hamburger SV (HSV). En udvikling der skubbede mange venstreorienterede væk fra HSV og i armene hos FC St. Pauli, der som den første klub i Europa havde forbudt højrenationalistiske ytringer på deres stadion.

Specielt omkring et række huse i Hafenstraße ved Elben opstod dette miljø. Husene var blevet besat af hjemløse og andre, og der var en række sammenstød med myndighederne om rettigheden til at være i husene. I 1987 foregik en række store demonstrationer i Hafenstraße. Beboerne fik stor støtte fra andre befolkningsgruppe, og også mange af disse støtter kastede deres kærlighed mod FC St. Pauli. 

Specielt medlemmer af punk-miljøer i Hamburg rettede deres kærlighed mod fodboldklubben. Der var ikke tale om et aggressivt punkmiljø, men om omfavnede personer, der elskede punk musik og elskede hinanden. Fra 1981 til 1990 steg det gennemsnitlige antal tilskuere til FC St. Paulis hjemmekane fra ca. 1.600 til ca. 20.000. Og FC St. Pauli tog de nye fans til sig. Klubben var også den første til at forbyde homofobiske ytringer på stadion, hvilket yderligere forstærkede deres omfavnende profil.
FC St. Pauli er også blevet kendt for det dødningehoved, der ofte optræder i forbindelse med klubbens markedsføring. Det var den lokale kunstner, Doc Mabuse, der tog flag med dødninghovedet med på Millerntor. Derfra bredte det sig, og klubben endte med at gøre det til en officiel del af deres merchandise.

1980’erne var grobund for den status som FC St. Pauli har nu. Det er stadig antiracister, antihomofobe og folk på den politisk venstrefløj, der holder med St. Pauli, men så er klubbens kampe også blevet en turistattraktion og klubbens merchandise er blevet helt ekstremt populært.

Kilde til den her artikel er blandt andet bogen 50 Utrolige historier fra Sportens verden, som du kan købe via SportsBog.dk.

Share