En undersøgelse fra Jysk Analyse viser, at flere danskere vælger at tage i sommerhus med deres venner som en årlig tradition. En måde at fastholde og dyrke deres venskaber i voksenlivets travle hamsterhjul, mener ekspert.
Venskaber er oppe i tiden. Fra årets sommerhit-roman ‘Kun til navlen’, om en gruppe venner i 30’erne på sommerhustur, til Zetlands dækning af den venskabsrecession, vi befinder os i, er millennial-generationens venskaber blevet et aktuelt emne. Denne udvikling har fanget sommerhusudlejningsvirksomheden Novasols interesse, der i samarbejde med Jysk Analyse har undersøgt danskernes ferievaner. Undersøgelsen viser, at 43 procent af danskerne har været i sommerhus med venner indenfor de sidste tre år, 28 procent ser det som en sjælden mulighed for at være sammen med venner, og 22 procent har gjort det til en årlig tradition, hvilket antropolog Kristoffer Albris finder interessant.
”Forskning i venskaber de seneste år har vist, at vi står over for en såkaldt ‘venskabsrecession’, hvor folk på tværs af flere undersøgelser rapporterer, at de har sværere ved at danne nye venskaber og samtidig fastholde eksisterende. Derfor giver det god mening, at folk, især når voksenlivet med fuldtidsjob, familie og børn begynder fylde mere, forsøger at gøre en ekstra indsats i forhold til at holde fast i deres venskaber. Og det har måske også betydning for den måde, man plejer sine venskabsrelationer,” siger Kristoffer Albris og forklarer, at netop sommerhuset kan spille en vigtig rolle som ramme for at holde fast i venskaber.
“Sommerhuse repræsenterer en særlig social form – både tidsligt og geografisk. Geografisk set giver det at tage væk fra sit hjem og opholde sig et andet sted en mulighed for at bryde med hverdagens rutiner. Tidsmæssigt er det også en særlig oplevelse, da et sommerhusophold involverer en eller flere overnatninger, hvilket adskiller det fra en almindelig middag i byen eller en kort bytur. Og denne tidsramme skaber en mulighed for en større fordybelse i samværet, end man normalt ville opleve, hvilket helt sikkert kan være en forklaring på, hvorfor folk vælger at tage væk sammen med deres venner,” siger han.
En årlig tradition
Interessant nok er det aldersgruppen 66-75 år, hvor flest rapporterer at have sommerhusturen med venner som en fast, årlig tradition. Hele 31 procent i denne gruppe prioriterer det hvert år. Også blandt de 36-45-årige og 46-55-årige er traditionen udbredt, hvor 24 procent svarer ja. Ifølge Kristoffer Albris giver det god mening.
”Det tager jo tid, før noget bliver en årlig tradition. Derfor giver det mening, at der er flere ældre, der rapporterer, at det er blevet en fast tradition. Men uanset er der noget, der tyder på at det at tage væk sammen, for eksempel i sommerhus, virker for mange. De fleste af os har travlt i vores hverdag, så det kan være en måde at sikre os, at vi kommer til at ses, noget der kan give en følelse af kontrol. Hvis vi har styr på, at vi i hvert fald ses til den her årlige tur, så behøver vi ikke at bekymre os om, hvornår vi ellers kan ses,” siger han.