Rigtig mange tænker øl, når Tjekkiet kommer op i deres tankerække. Og det med rette. For Tjekkiet er blandt verdens førende lande indenfor øl-produktion. Det ved de fleste. Men hvad få ved, så er det også et land med en produktion af vin i meget høj kvalitet.
Måske tænker mange på Tjekkiet som et østeuropæisk land, lidt langt placeret fra de vestlige lande, danskere ofte besøger og sammenligner sig med. Men det er Tjekkiet rent teknisk ikke. Det er et land placeret meget centralt i Europa. Måske det mest centrale land i Europa. og så ligger det breddegradsmæssigt på højde med det nordlige Frankrig og dermed Champagne-distriktet. En geografisk placering, der også har stor indflydelse for betingelserne til vinproduktion.
Tjekkiet har faktisk en gammel tradition for vinproduktion. Den strækker sig helt tilbage til romernes tid i området for næsten 2000 år siden. Senere da landet var en del af Østrig/Ungarn frem til Første Verdenskrig blev der produceret meget vin i den sydlige del af det nuværende Tjekkiet. Under kommunismen efter Anden Verdenskrig lå produktionen stille, men i 1990’erne kunne vinbønderne igen tage over, og indførte i den periode rigtig mange forskellige druer. En ny vinlov i 1995 skubbede yderligere på. Nu er produktionen på højt teknologisk niveau, og kan måle sig med de kendte vinlande både i Europa og andre steder.
96 % af vinproduktionen i Tjekkiet foregår i regionen Mæhren i den sydlige del af landet. Her er vinproduktionen en del af områdets traditioner, fester, højtider og bare dagligdagen. De sidste 4 % foregår i regionen Bøhmen lidt mere nordligt. I alt er det ca. 18.000 ha land i Tjekkiet, der bruges til vinproduktion.
Mæhren er opdelt i fire områder, Znojemska, Mikulovsko, Slovacka og Velkopavlovicka. Alle har deres egne vine af forskellige spændende slags og i forskellige prisklasser.
70 forskellige druer bruges til vinproduktion i Tjekkiet. Blandt andet bruges druen Palava, der er opkaldt efter Palava Hill i Mikulovsko. En drue som blev skabt for 20 år siden i regionen, og siden også har bredt sig til vinproduktion i Italien og Slovakiet. Den mest brugte drue er dog Grüner Veltliner fulgt af Riesling og Rivaler.
Vin fra Tjekkiet er generelt smagfuldt og i høj kvalitet. Det er et meget begrænset antal, der bliver eksporteret til Danmark, så det er bedst at besøge det centraleuropæiske land for at få denne gode vinoplevelse. I øvrigt skal du ligge mærke til at der findes en lang række super cool labels på tjekkiske vine.